
Configuration or Customisation Costs in a Cloud Computing Arrangement (IAS 38 Intangible 
Assets) 

The Committee received a request about how a customer accounts for costs of configuring or customising 
a supplier’s application software in a Software as a Service (SaaS) arrangement. In the fact pattern 
described in the request: 

a. a customer enters into a SaaS arrangement with a supplier. The contract conveys to the customer 
the right to receive access to the supplier’s application software over the contract term. That right 
to receive access does not provide the customer with a software asset and, therefore, the access to 
the software is a service that the customer receives over the contract term. 

b. the customer incurs costs of configuring or customising the supplier’s application software to 
which the customer receives access. The request describes configuration and customisation as 
follows: 

i. configuration involves the setting of various ‘flags’ or ‘switches’ within the application 
software, or defining values or parameters, to set up the software’s existing code to 
function in a specified way. 

ii. customisation involves modifying the software code in the application or writing 
additional code. Customisation generally changes, or creates additional, functionalities 
within the software. 

c. the customer receives no other goods or services.   
 
In analysing the request, the Committee considered: 

a. whether, applying IAS 38, the customer recognises an intangible asset in relation to configuration 
or customisation of the application software (Question I).  

b. if an intangible asset is not recognised, how the customer accounts for the configuration or 
customisation costs (Question II). 

 
Does the customer recognise an intangible asset in relation to configuration or customisation of the 
application software (Question I)? 
Applying paragraph 18 of IAS 38, an entity recognises an item as an intangible asset when the entity 
demonstrates that the item meets both the definition of an intangible asset and the recognition criteria in 
paragraphs 21–23 of IAS 38. IAS 38 defines an intangible asset as ‘an identifiable non-monetary asset 
without physical substance’. IAS 38 notes that an asset is a resource controlled by an entity and paragraph 
13 specifies that an entity controls an asset if it has ‘the power to obtain the future economic benefits 
flowing from the underlying resource and to restrict the access of others to those benefits’. 
 
In the fact pattern described in the request, the supplier controls the application software to which the 
customer has access. The assessment of whether configuration or customisation of that software results in 
an intangible asset for the customer depends on the nature and output of the configuration or customisation 
performed. The Committee observed that, in the SaaS arrangement described in the request, the customer 
often would not recognise an intangible asset because it does not control the software being configured or 
customised and those configuration or customisation activities do not create a resource controlled by the 
customer that is separate from the software. In some circumstances, however, the arrangement may result 
in, for example, additional code from which the customer has the power to obtain the future economic 
benefits and to restrict others’ access to those benefits. In that case, in determining whether to recognise 
the additional code as an intangible asset, the customer assesses whether the additional code is identifiable 
and meets the recognition criteria in IAS 38. 
 
If an intangible asset is not recognised, how does the customer account for the configuration or 
customisation costs (Question II)? 
If the customer does not recognise an intangible asset in relation to configuration or customisation of the 
application software, it applies paragraphs 68–70 of IAS 38 to account for those costs. The Committee 
observed that: 

a. the customer recognises the costs as an expense when it receives the configuration or 
customisation services (paragraph 69). Paragraph 69A specifies that ‘services are received when 
they are performed by a supplier in accordance with a contract to deliver them to the entity and not 
when the entity uses them to deliver another service’. In assessing when to recognise the costs as 



an expense, IAS 38 therefore requires the customer to determine when the supplier performs the 
configuration or customisation services in accordance with the contract to deliver those services. 

b. IAS 38 includes no requirements that deal with the identification of the services the customer 
receives in determining when the supplier performs those services in accordance with the contract 
to deliver them. Paragraphs 10–11 of IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting 
Estimates and Errors require the customer to refer to, and consider the applicability of, the 
requirements in IFRS Standards that deal with similar and related issues. The Committee observed 
that IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers includes requirements that suppliers apply 
in identifying the promised goods or services in a contract with a customer. For the fact pattern 
described in the request, those requirements in IFRS 15 deal with issues similar and related to 
those faced by the customer in determining when the supplier performs the configuration or 
customisation services in accordance with the contract to deliver those services. 

c. if the contract to deliver the configuration or customisation services to the customer is with the 
supplier of the application software (including cases in which the supplier subcontracts services to 
a third party), the customer applies paragraphs 69–69A of IAS 38 and determines when the 
supplier of the application software performs those services in accordance with the contract to 
deliver them as follows: 

i. if the services the customer receives are distinct, then the customer recognises the costs as 
an expense when the supplier configures or customises the application software. 

ii. if the services the customer receives are not distinct (because those services are not 
separately identifiable from the customer’s right to receive access to the supplier’s 
application software), then the customer recognises the costs as an expense when the 
supplier provides access to the application software over the contract term. 

d. if the contract to deliver the configuration or customisation services to the customer is with a 
third-party supplier, the customer applies paragraphs 69–69A of IAS 38 and determines when the 
third-party supplier performs those services in accordance with the contract to deliver them. In 
applying these requirements, the customer recognises the costs as an expense when the third-party 
supplier configures or customises the application software. 

e. if the customer pays the supplier of the configuration or customisation services before receiving 
those services, it recognises the prepayment as an asset (paragraph 70 of IAS 38). 

 
Paragraphs 117–124 of IAS 1 Presentation of Financial Statements require the customer to disclose its 
accounting policy for configuration or customisation costs when that disclosure is relevant to an 
understanding of its financial statements. 
 
The Committee concluded that the principles and requirements in IFRS Standards provide an adequate 
basis for a customer to determine its accounting for configuration or customisation costs incurred in 
relation to the SaaS arrangement described in the request. Consequently, the Committee decided not to add 
a standard-setting project to the work plan. 
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